In de medische wereld is veel onderzoek gedaan naar de effecten van slaap op de gezondheid. Deze onderzoeken zijn vaak beperkt tot een enkel aspect van slaap: de slaapduur. Hoe lang je slaapt heeft invloed op je gezondheid, maar door alleen daar naar te kijken wordt het effect van slaap erg onderschat.
Reuters schrijft over een nieuw en groot onderzoek van de University of South Florida naar slaapgezondheid. Verschillende onderzoekers hebben breder gekeken dan alleen hoe lang je slaapt. Zij kwamen op de volgende punten die belangrijk zijn voor ‘slaapgezondheid’:
- Regelmaat: op vaste tijden naar bed gaan en op vaste tijden opstaan.
- Tevredenheid: het gevoel hebben dat je goed slaapt en uitgerust wakker wordt.
- Alertheid: voel je je overdag alert en wakker, of ben je slaperig?
- Bedtijd: past je bedtijd bij je leeftijd? Ga je misschien te vroeg of te laat naar bed?
- Efficiëntie: slaap je de uren dat je in bed ligt ook echt? Of doe je andere dingen en/of lig je veel wakker?
- Slaapduur: hoe lang slaap je? Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 9 uur slaap nodig.
Uit het onderzoek naar de relatie tussen slaapgezondheid en hartziekten, kwam sterk bewijs naar voren dat mensen die op veel punten problemen hebben met de slaap een hoger risico hebben op hartziekten. Vooral mensen die aangaven dat ze problemen hadden met de tevredenheid, alertheid en efficiëntie hadden meer risico op hartziekten.
Gelukkig wordt door de onderzoekers ook benadrukt dat slaap goed te beïnvloeden is. Door te werken aan de punten die hierboven benoemd zijn kan je ook invloed uitoefenen op je slaap en daarmee ook op je gezondheid.