Iedereen heeft ademstops tijdens de slaap. Als je problemen hebt met slapen en de huisarts denkt aan een slaapaneu, dan volgt meestal een verwijzing voor een slaaponderzoek. Maar er is méér nodig dan dat: zoveel mogelijk informatie vooraf, meer tijd voor de medisch specialist en het meten van resultaat. Dat biedt Slaapkliniek.
Iedereen heeft dus ademstops in de slaap. Heb je echter dan vijf keer per uur optredende slaapapneus, ademstops van tien seconden of langer dan heb je OSAS. Daardoor kunnen één of meer klachten ontstaan als slaperigheid, vermoeidheid overdag, verminderde concentratie, stokkende ademhaling tijdens de slaap, en niet-verfrissende slaap. Je kunt er een hoge bloeddruk van krijgen en mogelijk ook hart- en vaatziekten. Er is daarnaast een hogere kans op verkeers- of bedrijfsongevallen.
De arts wordt in de meest recente (OSA) richtlijn gevraagd om niet het slaapprobleem, maar de patiënt centraal te stellen. Er zijn veel aspecten die tussen arts en patiënt aan de orde moeten komen om tot een juiste diagnose en behandeling te komen. En er is dus méér tijd voor nodig dan de gebruikelijke hoeveelheid minuten. Een hulp daarbij is een vragenlijst, de zogenaamde PRAQ. Slaapkliniek vindt het belangrijk dat de medisch specialist veel informatie heeft, geeft de medisch specialist drie kwartier voor een eerste consult, een half uur voor een consult waarin het slaaponderzoek wordt besproken en natuurlijk voldoende tijd voor de behandeling. Want deze tijd geeft kwaliteit en een beter resultaat!